top of page
חיפוש

התמודדות עם טעויות: הדיבור הפנימי שמוביל לצמיחה

תמונת הסופר/ת: רונית ליברמןרונית ליברמן

לכולנו יש רגעים שבהם אנחנו טועים – בין אם זו טעות בעבודה, אמירה לא נכונה בשיחה חשובה, או בחירה שהתבררה כפחות מוצלחת. אבל מה באמת קובע את ההשפעה של הטעות עלינו? הדיבור הפנימי שלנו. השאלה היא איך להתמודד עם טעויות בדרך שמקדמת אותנו ולא מחלישה אותנו?


a male portrait in a contemplative mood
התמודדות עם טעויות בדרך מיטיבה

התמודדות עם טעויות - הכוח של הדיבור הפנימי

הדיבור הפנימי הוא הדרך שבה אנחנו משוחחים עם עצמנו בתוך הראש. אחרי שטעינו, האם אנחנו אומרים לעצמנו: "איזה כישלון אני" או "אני תמיד טועה"? או שאולי אנחנו מצליחים לנסח זאת אחרת: "עשיתי טעות, אבל אני יכול ללמוד ממנה"?

למשל, דמיינו עובד שהכין מצגת חשובה, אך שכח לכלול נתון קריטי. הדיבור הפנימי הביקורתי עשוי לומר לו: "אני לא מספיק טוב, כולם בטח חושבים שאני לא מקצועי". לעומת זאת, דיבור פנימי חומל ומעצים יישמע כך: "טעיתי, אבל זה לא מגדיר אותי. אני אבדוק איך להשתפר לפעם הבאה". זו התמודדות עם טעויות בצורה שתורמת ללמידה ולצמיחה אישית.


"המבקר הפנימי" – האויב שמתחפש לידיד

לכולנו יש קול פנימי שמבקר אותנו, שלעתים קרובות נדמה שהוא מנסה לעזור לנו להשתפר. אבל הבעיה היא שכאשר הקול הזה הופך לנוקשה ולשיפוטי, הוא מכניס אותנו למעגל של רגשות אשם וחרדה במקום ללמידה והתפתחות.

למשל, אדם ששכח יום הולדת של חבר קרוב עלול לשמוע בראשו את המבקר הפנימי אומר: "איזו מין חברה אני? אף פעם אני לא מספיק מתחשבת". ביקורת כזו אינה מועילה, אלא רק מכבידה. אבל אם נלמד להכיר בקול הזה ולהתייחס אליו אחרת, נוכל להחליף אותו בקול רך יותר: "זה לא אומר שאני חברה רעה. אני יכולה להתנצל ולהיות קשובה יותר בעתיד". זו דוגמה לכך כיצד להתמודד עם טעויות בדרך בריאה יותר.


התמודדות עם טעויות - חשיבות החמלה העצמית

אם המבקר הפנימי מחליש אותנו, החמלה העצמית היא הכוח שמרים אותנו. חמלה עצמית משמעותה להתייחס לעצמנו כמו שהיינו מתייחסים לחבר טוב שטעה – עם הבנה, סבלנות והזדמנות לתקן.

למשל, סטודנט שנכשל במבחן יכול לומר לעצמו: "אני גרוע, אין לי סיכוי להצליח", או לחלופין, לגשת לזה בגישה חומלת: "זה מאכזב, אבל אני יכול ללמוד מהטעויות שלי ולגשת מחדש כשאהיה מוכן יותר". זהו אחד הצעדים החשובים ביותר למי שמנסה להבין כיצד להתמודד עם טעויות ולהתגבר עליהן.


אז איך מתרגלים דיבור פנימי חומל?

  1. זיהוי הקול הביקורתי 

שימו לב מתי אתם מבקרים את עצמכם בצורה נוקשה והאם זה באמת מועיל.

  1. דיבור לעצמכם כמו לחבר טוב -

 שאלו את עצמכם, איך הייתי מדבר למישהו אחר שהיה במצבי?

  1. ללמוד ולצמוח –

במקום לראות טעות ככישלון, ראו בה הזדמנות ללמידה ולשיפור. כך מתמודדים עם טעויות בגישה חיובית.

  1. נשימה והכלה –

אם טעיתם, עצרו רגע, נשמו עמוק, והזכירו לעצמכם שאתם אנושיים ושרוב הדברים ניתנים לתיקון.


Sign on a wooden post reads "You Are Worthy of Love" in a garden setting with trees and pebbled ground, conveying a positive message.
כל אחד מאיתנו זכאי להיות אהוב

לסיכום – איך להתגבר על טעויות?

הטעויות שלנו לא מגדירות אותנו – הדרך שבה אנחנו מתייחסים אליהן דווקא כן. כשאנחנו מחליפים ביקורת נוקשה בחמלה עצמית, אנחנו מאפשרים לעצמנו לא רק להתמודד עם טעויות אלא גם לצמוח מהן. אם אתם שואלים את עצמכם כיצד להתמודד עם טעויות בצורה בריאה יותר, התשובה טמונה בגישה שלכם כלפי עצמכם. אז בפעם הבאה שתטעו, זכרו – כך מתגברים על טעויות: עם מודעות, למידה, וחמלה עצמית.

 

לקום / אהרון בס

הדבר ששכחנו

מהזמן שבו היינו

תינוקות

הוא שלמדנו

לא רק ללכת

למדנו גם לקום



לקריאה נוספת:






Comments


bottom of page